Ревю Redmi 9T

Дизайн и дисплей

Redmi 9T е с пластмасова конструкция с релефно покритие на гърба, а там откриваме и голям надпис с името на бранда. В горния ляв ъгъл е позиционирана правоъгълната секция с четворната основна камера и светкавица. Хардуерните бутони за управление на силата на звука и включване (с вграден четец на отпечатъци) са отдясно на корпуса, а отляво e слотът за карти.

Отдолу са USB-C портът и отворът за високоговорителя, а отгоре има отвор за още един високоговорител, жак за слушалки и IR предавател. Корпусът има водоотблъскващо покритие, като са налични четири цветови опции – Carbon Gray, Sunset Orange, Twilight Blue и Ocean Green. Устройството издържа на изпръскване с вода, а заедно с него идва и прозрачен защитен калъф.

Redmi 9T разчита на IPS дисплей с диагонал 6.53 инча. Панелът е с резолюция Full HD+, гъстота на пикселите от 395 пиксела на инч, яркост 400 нита и контраст 1500:1. Наличен е и капковиден прорез за селфи камерата.

Резолюцията на дисплея е висока за този клас, което е отлична добавка. Освен това екранът е ярък и с добри свойства на картината. Налична е сертификация от TÜV Rheinland за ниски нива на синята светлина, което помага за намаляване на натоварването на очите. Има и специален режим за четене, Reading mode 2.0.

Хардуер и батерия

Телефонът е базиран на чипсет Snapdragon 662, който се изработва по 11-нанометров процес и се състои от 8 ядра - 4 x Kryo 260 с честота 2.0 GHz и 4 x Kryo 260 с честота 1.8 GHz. Освен това са налични графичен ускорител Adreno 610, 4GB LPDDR4X RAM и 64GB разширяема памет UFS 2.1. има още и варианти със 128GB вградена памет и 6GB RAM.
Чипсетът вече ни е познат от други устройства, а тук той се справя прилично с ежедневните задачи и по-често използваните приложения. Разбира се понякога се наблюдават някои забавяния. Вградената памет може да се разшири с още до 512GB чрез карта, а това е полезна добавка.

Сред опциите за свързване откриваме двубандови Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0, NFC, USB Type-C порт и жак за слушалки. Звуковата система включва стерео високоговорители, а това е изненадващо в този клас и позволява възпроизвеждането на силен и качествен звук. Откриваме и IR предавател, с който можете да управлявате дистанционно широк набор от домашни устройства. Четецът на отпечатъци е вграден в бутона за включване и работи бързо и надеждно.

Redmi 9T има батерия с висок капацитет от 6000 mAh, като се поддържа технология за зареждане при мощност до 18 вата. По данни на компанията с един заряд е възможно постигането на до 28 дена в режим на готовност, 56 часа разговори, 195 часа музикален плейбек или 17 часа видео възпроизвеждане.

Батерията поддържа 1000 цикъла на зареждане, което означава, че не би трябвало да има осезаемо деградиране в рамките на четири години. Налични са и два режима за икономия на енергия, които могат да удължат издръжливостта с един заряд.

Софтуер

Redmi 9T работи с Android 10, а над него е интерфейса MIUI 12, който вече ни е познат от други модели на Xiaomi. Традиционно този скин дава разнообразни опции за персонализиране на външния вид, включително с теми и тапети.

Работата на MIUI 12 не е особено бърза, но това донякъде е очаквано заради по-скромния хардуер. Интерфейсът дава възможност за организиране на приложенията в отделна секция или на основния екран. Мениджърът на задачите отново показва приложенията като карти в две колони и има опция за разделяне на екрана.

От Xiaomi са добавили редица приложения, включително музикален плеър, галерия, плеър за видео, дистанционно за ползване на инфрачервения предавател и колекция от инструменти за системна поддръжка.

Камера

Redmi 9T има четворна основна камера, която включва 48MP сензор с бленда f/1.79 със система за автофокус чрез засичане на автофокус (PDAF). Очаквано по подразбиране се използва технология за сливане на четири пиксела в един, което подобрява кадрите при по-ограничена светлина. Разбира се има опция за снимане в пълната резолюция, която е достъпна в лентата с останалите режими.

С главния сензор се получават прилични по качество кадри, което е в сила при оптимална околна светлина. Снимките в нощен режим, макар и с ниски нива на детайлите и наличието на повече шум, също са с добро за класа качество.

Достъпни са още 8MP сензор с ултраширокоъгълен обектив със зрително поле 120 градуса, 2MP сензор за макроснимки и 2MP за боке ефекти. Традиционно сензорът с ултраширокоъгълна оптика позволява заснемането на по-обширни сцени, но в този клас устройства качество е ниско.

Приложението за камерата е опростено и всички основни режими и настройки са лесно достъпни. Директно от екрана с картината можете да преминавате между макро, ултраширокоъгълния и главния обективи. В слайдер под него са подредени различните режими, като някои от тях, включително нощния, са в раздел "Още".

Сред режимите са за пълна резолюция, кратко видео, нощен, панорама, забавен каданс, портрет и т.н. Има и система с изкуствен интелект, която разпознава някои сцени и прилага съответните настройки. Наличен е и HDR режим, който може да се активира автоматично.

Записът на видео е при резолюция до Full HD и 30 кадъра в секунда. Предната камера е 8-мегапикселова и очаквано резултатите са приемливи само в оптимални условия. Тук има опции за разкрасяване и някои филтри.

Източник: mobilebulgaria