Ревю Motorola moto g10
Дизайн и дисплей
Без изненади тук откриваме пластмасова конструкция, но хубавото е, че на гърба има релефно покритие, което го отличава от повечето други евтини телефони. Хардуерните бутони за управление на силата на звука, включване и активиране на Google Assistant са отдясно на корпуса, а отляво e слотът за карти. Отдолу са USB-C портът и отворът за високоговорителя. Жакът за слушалки е в горната част на конструкцията.

Правоъгълната секция с основната камера е поставена горе вляво на гърба на устройството, а централно и в близост до нея е четецът на отпечатъци. Корпусът има водоотблъскващо покритие, като се предлага в две цветови опции – Aurora Grey и Pearl White. Заедно с телефона идва и прозрачен защитен кейс.

Moto g10 предлага Max Vision IPS дисплей с диагонал 6.5". Сред останалите му свойства са резолюция 720 x 1600 пиксела и гъстота на пикселите от 269 пиксела на инч. Наличен е и прорез за селфи камерата. Резолюцията на панела е ниска, което е нормално за този клас. Все пак се постига възпроизвеждането на прилично по качество изображение.

Дисплеят е сравнително ярък и картината е отчетлива дори при интензивни директни източници на светлина. Това, че екранът е голям, го прави подходящ за използване на най-разнообразно съдържание.

Хардуер и батерия
Устройството използва чипсет Snapdragon 460, който е изработен по 11-нанометров процес и се състои от 8 ядра - 4 x Kryo 240 с честота 1.8 GHz и 4 x Kryo 240 с честота 1.6 GHz. Освен това са налични графичен ускорител Adreno 610, 4GB RAM и 64GB разширяема памет.


Както и сами виждате, чипсетът е сред по-слабите предложения на Qualcomm и е предназначен за бюджетни устройства, какъвто е и moto g10. При по-сериозно натоварване има някои забавяния, но за основните дейности, които се очакват от подобен телефон, той работи приемливо. Приятна добавка е опцията за разширяване на паметта чрез карта с още до 512GB.

Сред опциите за свързване откриваме двубандови Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0, USB Type-C порт и жак за слушалки. Налична е и технологията NFC, което е рядкост в този клас, но е от полза за безконтактните разплащания. Звуковата система включва един високоговорител в долната част на конструкцията. Скенерът за пръстови отпечатъци е удобно разположен на гърба и работи бързо и точно.

Батерията е с капацитет от 5000 mAh с технология за зареждане при мощност до 10 вата. По данни на компанията с един заряд е възможно постигането на над два дни автономия, което определено е сред положителните черти на телефона. За по-добро представяне са налични решения като адаптивна батерия и режим за пестене на батерията.

Софтуер

В софтуерно отношение moto g10 разчита на Android 11 с интерфейса My UX, който вече ни е добре познат от разглежданите наскоро модели на компанията. Добавени са и някои новости с актуалната версия на операционната система. Сред тях са по-добра защита на личните данни, място за разговори, балончета за лесен достъп до чат приложения, функционалността за бързо споделяне към намиращи се наблизо устройства и т.н.

Графичният интерфейс е доста близък до стоковата версия на операционната система. Откриваме очаквани екстри, които са част от пакета Moto Experiences, включително опции за персонализиране на външния вид. Сред разширените функционалности са жестове за управление на някои функции, включително бързо стартиране на камерата или фенерчето, обръщане на телефона с екрана надолу за изключване на звука, отключване при вдигане на устройството и поглеждане към камерата и т.н.


Друга полезна добавка е и това, че дисплеят може да се активира чрез вземане на телефона в ръка. В това състояние той показва известия и друга полезна информация върху екрана в заключено състояние. Благодарение на наличието на отделен хардуерен бутон за стартиране на Google Assistant интеграцията на гласовия асистент е на по-високо ниво.

Камера
Основната камера е четворна и включва 48MP сензор с бленда f/1.7, като се използва технология за сливане на четири пиксела в един. Това, както и широката бленда помагат за заснемане на по-качествени изображения при намалена околна светлина. Очаквано е налична и опция за снимане в пълната резолюция, която обаче е скрита в секцията с настройките.


С главния сензор получавате добри резултати при оптимална околна светлина, макар и с ограничен динамичен обхват. Нивата на шум са приемливи, но не разчитайте на особено наситени цветове. Разбира се, камерата предлага нощен режим, който помага за постигането на по-ярки кадри при ограничена светлина. Тук нивата на шум са доста високи и има значителна загуба на детайли.

Налични са още 8MP сензор с ултраширокоъгълен обектив със зрително поле 118 градуса, 2MP сензор за макроснимки и 2MP за боке ефекти. Сензорът с ултраширокоъгълна оптика позволява заснемането на по-обширни сцени, но с доста по-ниско качество. Също така резултатите с макросензора са добри само при оптимални условия.

В предишни ревюта ви запознахме с обновеното приложение за камерата. В него са налични интересни режими за снимане като HDR, цветен акцент, активни снимки, панорама, синемаграфия, запис в RAW и т.н. Налична е система с изкуствен интелект, която може да предложи промяна на режима на снимане в зависимост от сцената.

Записът на видео е при резолюция до Full HD и 60 кадъра в секунда. Препоръчваме обаче да използвате режим до 30 кадъра в секунда, тъй като тук резултатите са по-добри и има система за стабилизация. Предната камера е 8-мегапикселова, като дава донякъде приемливи резултати в оптимални условия. Сред режимите тук са HDR, разкрасяване, портретен, ръчен и т.н.

Източник: mobilebulgaria