5-те най-важни подобрения в Samsung Galaxy A52 спрямо Galaxy A51

90 Hz дисплей

Дисплеят е първото нещо, което оценявам у един смартфон и бих казал, че за мен е поне толкова важен, колкото конфигурацията. При Galaxy A52 имаме същия като размери 6.5-инчов Super AMOLED екран с Full HD+ резолюция, който обаче прави ключов ъпгрейд по отношение на опреснителната честота и вече поддържа 90 Hz.

Това е една от най-смислените екстри у новите смартфони, тъй като не е въпрос на някаква глезотия, а е нещо, което реално подобрява изживяването с устройството, правейки го да се усеща значително по-бързо. 90 Hz опресняване означава, че дисплеят на Galaxy A52 опреснява картината си 90 пъти в секунда, а това се усеща най-вече, когато върху екрана има движещи се образи, независимо дали играете Genshin Impact или просто скролирате из менютата.

 

Добрата новина е, че през 2021 г. вече не само премиум моделите идват с висока опреснителна честота, а тя се прехвърля и в средния ценови сегмент и дори при устройствата с цена около 600 лв. потребителите могат да се възползват от нея, както е и в случая.

Тук ще отворя скоба, че заедно с Galaxy A52 беше представен и моделът Galaxy A52 5G. Това не е просто 5G модификация на устройството, защото освен 5G модем този апарат предлага по-мощен чипсет Snapdragon 750G, а също и дисплей със 120 Hz динамична опреснителна честота.

Камера с OIS

Второто ключово подобрение спрямо Galaxy A51 идва с камерата на Galaxy A52. И докато селфи камерата е все така 32 МР, то при основната има сериозен ъпгрейд. Тя вече използва 64 МР сензор спрямо 48 МР при предходния модел, но не самият брой мегапиксели е важен, а това, че сензорът физически е по-голям и че пред обектива има по-широка бленда (f/1.8 спрямо f/2.0). Това означава, че новият модел може да улавя повече светлина и това води до по-ясни и качествени изображения, особено при по-предизвикателни условия.

 

Може би най-важното обаче е добавянето на оптична стабилизация, което е изключително рядка екстра извън категорията на премиум смартфоните. Тази оптична стабилизация помага за по-добри снимки и клипове, като сериозно намалява неприятния трептящ ефект при снимки от ръка.

Стерео звук

Подобренията в говорителите на Samsung Galaxy A52 също са голяма крачка напред спрямо Galaxy A51. В новия модел вече имаме стерео звук, който излиза от два говорителя - един в долната част на апарата и един в слушалката. Говорителите са настроени от AKG, а освен това се поддържа и Dolby Atmos са по-обемен и пространствен звук. Това прави аудиото на Samsung Galaxy A52 достатъчно качествено, че да е съвсем приемливо да слушате любимата си музика без слушалки, а освен това геймингът и гледането на сериали също ще бъдат съпътствани от по-доброто озвучаване.

Ако все пак искате да използвате слушалки, можете да включите безжични или жични през 3.5 мм жак, който все така е наличен.

Висока защита от прах и вода

Тази година едно от любимите ми подобрения при Galaxy A52 е въвеждането на висока защита от прах и вода. Samsung от години не беше предлагала подобна характеристика за устройствата си извън премиум сегмента, но новият модел от серията A има сертификат IP67. Това означава, че смартфонът може да издържи потапяне в сладка вода на дълбочина до 1 метър за до 30 минути. И дори да не планирате да правите подводни снимки в басейна или да гледате "Приятели", докато се киснете във ваната, тази екстра ще ви даде спокойствие, че никакви водни приключения и инциденти няма да повредят Galaxy A52.

 

По-издръжлива батерия

Петата ключова нова екстра, с която Galaxy A52 надгражда сериозно предшественика си, е батерията. Тя е значително по-солидна с капацитет вече 4500 mAh спрямо 4000 mAh при Galaxy A51.

За седмиците, в които използвах смартфона, успях да постигна около ден и половина време на ползване, без да ограничавам обичайната си употреба на устройството и с включена максималната опреснителна честота от 90 Hz. Samsung говори за до два дни време на ползване, така че с някои напасвания евентуално бихте могли да постигнете и по-добър резултат от мен.

За разлика от Galaxy A51, при новия модел се поддържа и по-бързо зареждане - 25 W спрямо 15 W. Включеното в комплекта зарядно обаче е същото 15 W, така че за максималната скорост трябва да си вземете аксесоара отделно.

 

Източник: nixanbal