Xiaomi Redmi Note 10 Pro – когато възможностите са по-високи от цената

Xiaomi Redmi Note 10 Pro е една от най-добрите оферти за смартфон от среден клас през последните 12 месеца, въпреки че по време на работата с него, усещането се доближава до това от ежедневно използване на телефон с цена над 1500 лв, въпреки че никога не бихте предположили, че струва около 600.

Единствените неща, които могат да ви липсват по някаква причина са 5G и качествената видео стабилизация. Това е 4G-LTE смартфон, така че ако имате намерение да надградите до устройство, което поддържа 5G в близките две – три години, то може би трябва да разгледате други варианти. Разбира се, LTE мрежите все още са достатъчни за всички потребителски нужди на ежедневно ниво, тъй като скоростите стават все по-добри с агрегирането на честотите на мрежите, но разбира се 5G има и ред други предимства, които с Note 10 Pro ще трябва да пропуснете.

Видео стабилизацията също е малко под въпрос. Xiaomi Redmi Note 10 Pro може да заснема 4К видео, но няма стабилизация над 1080p. Това обаче са всички негативи на Note 10 Pro, които срещнахме. Всичко останало е безкомпромисно, особено за модел от такъв клас.

Неговият Snapdragon 732G процесор е подходящ и достатъчно бърз за всякакви съвременни задачи, мултитаскинг и голяма част от съвременните игри, а телефонът има едни от най-добрите високоговорители, които сме чували за цената.

Получаваме 108MP основна камера. И въпреки че не бива да вярвате твърде много на тези свръхвисоки стойности на мегапикселите, смартфонът в крайна сметка създава хубави снимки и достъп до добър нощен режим.

Има и изключително необичайна и добра макро камера. Повечето бюджетни макрокамери в телефони едва ли си струва да се използват. А това е чудесно за фотографии на природата. Батерията на Redmi Note 10 Pro също издържа дълго време, дори ако използвате 120Hz режим на дисплея за по-плавни анимации.

Качеството на изработката е по-удивително, отколкото очаквахме. Redmi Note 10 Pro има заден панел със закалено стъкло Gorilla Glass, а не обикновена пластмаса, която сега виждаме дори в тревожно скъпите телефони с Android.

Най-силният конкурент в ценовия клас на устройството е Xiaomi Poco X3 NFC от същата компания, който е по-тежък, по-дебел и има LCD екран, не OLED. Той е по-малко фантастичен, но също е страхотна оферта за цената си. Отделно налице е Realme X50 5G, който е добър вариант, ако искате да имате поддръжка на 5G.

Дизайн

Както вече споменахме, задния панел на смартфона е стъклен, а лайсните са пластмасови. Корпусът на устройството е относително тънък, не твърде тежък. Отстрани е монтиран скенер за пръстови отпечатъци. Апаратът има комбинация от дизайнерски черти от висок и нисък клас. Това е съчетание, което доста ни допадна.

Например получавате жак за слушалки, който днес е наличен само в по-евтините телефони. Но извитият гръб на смартфона с Gorilla Glass е повече от превъзходен и създава премиум усещане. Единственият очевиден детайл, който издава, че Redmi Note 10 Pro е достъпен телефон е, че страните му са пластмасови, а не метални. Използвали сме до голяма степен телефона с вградения в комплекта калъф, а ако използвате цветен такъв, то този момент няма как да бъде забелязан.

Отвъд корпуса и външния вид, друг важен детайл в смартфона е неговият блок от камери. Основният обектив има свой собствен лъскав сребърен съраунд, а контурът е на две нива, за да може камерата да изглежда по-завършена.

В крайна сметка имаме телефон, който може да бъде объркан лесно с такъв, който струва над 1400, а не 500 лв, които с план по избор могат да са дори по-малко. Разбира се, флагманите имат своите достойнства, с които са незаменими за много потребители, но таргет аудиторията, към която Xiaomi очевидно е насочила този модел, има различни потребности, които Redmi Note 10 Pro задоволява повече от оптимално.

Теглото на устройството е 193 грама, а дебелина е 8,1 мм. Задната част на нашата мостра има приятно покритие, което улавя светлината. За феновете за елегантния черен цвят, Xiaomi е предвидила и такъв вариант, както и в ярък оранжев цвят.

Като сме има предвид цената, ние определено сме възхитени от хардуерните възможности на Note 10 Pro, както и от неговия дизайн. Ако обаче възнамерявате да го използвате без калъф, пластмасовите странични бутони се усещат малко „бюджетно“, което е друг компромис в дизайна.

От горната страна е наличен IR интерфейс, използван от приложението Mi Remote, за да позволи на телефона да се използва като универсално дистанционно за цял набор от уреди. Подобен интерфейс сме свикнали да виждаме само в китайските телефони, но всъщност функцията е доста удобна при спешни ситуации, а дори и когато се стремите да правите всичко от едно устройство.

И сега нека се върнем към аспектите, които ви интересуват в ежедневното използване, а не при спешни случаи. Високоговорителите на Redmi Note 10 Pro са отлични за по-евтин телефон. Те са силни, предлагат малко бас, като устройството е снабдено с два говорителя – един отгоре и един над екрана. Това максимизира стерео звуковото поле и гарантира, че няма да имате проблеми, докато играете на игра например.

Дисплей

Освен че разполага със 120 Hz честота на опресняване и OLED матрица, дисплеят още предлага изненадващо добра яркост, като поддържа HDR и широка цветова гама. Размерът е 6,67 инча като резолюцията е 1080 x 2400. Той предлага още добра рязкост, отличен контраст, дълбок цвят и достатъчно място, за да бъде възприет като дисплей, създаден за видео и игри.

OLED панелът също е чудесно преимущество, особено с двойно по-високата от стандартната честота на опресняване. Евтините телефони с висока честота на опресняване не са нещо ново, но някои от примерите с LCD имат леки, но забележими проблеми с превъртането с висок контраст, намалявайки усещаната полза. Тук няма такива проблеми.

Redmi Note 10 Pro достига до около 400 нита при максимална яркост на закрито, но увеличава дисплея до 594 нита при екстремно ярки условия. Не сме имали проблеми с работата с телефона под пряка слънчева светлина.

Разбира се, телефони като iPhone 12 Pro Max и Samsung Galaxy S21 Ultra предлагат двойно по-висока яркост. Но много телефони, три пъти по-скъпи предлагат почти същото ниво тук.

Производителност и спецификации

Смартфонът се отличава с добро общо представяне, когато става дума за производителността. Игрите работят добре дори предвид средното ниво на процесора. Тук няма изненади – Redmi Note 10 има точно такъв чипсет, какъвто бихме могли да очакваме от телефон от този ценови клас. Това е Snapdragon 732G, процесор от среден клас с някои оптимизации за игри, като графичния чип с по-висока честота.

Това не е най-мощният процесор, който сме виждали в смартфон за тази цена. Snapdragon 765G и 750G, използвани в 5G телефони, имат по-добра мощност на графичния процесор. Тук обаче получаваме доста по-добра външна визия и по-премиум изживяване.

В синтетичния тест на Antutu Benchmark резултатът надхвърля леко 300 000 точки, което е достатъчно добра производителност за почти всички съвременни задачи. Fortnite няма да ви позволи да използвате режима 60fps, достъпен за някои телефони от най-висок клас, а Medium е максималното качество графика, до което можете да настроите. Но преходите и геймплея са доста плавни на 30fps, с изключение на леки лагвания в някои моменти.

ARK: Survival Evolved работи приемливо дори при графика ‘Epic’ с най-високата разделителна способност, въпреки че препоръчваме да се откажете до High graphics за по-висока честота на кадрите. При Asphalt 9 дори не се наблюдават повечето от микро забиванията, често срещани в по-евтините телефони.

Xiaomi Redmi Note 10 е страхотен смартфон за гейминг. И докато съперниците му с чипсетите Snapdragon 750G и 765G имат малко по-висока гейминг производителност, има солиден аргумент, че това е най-добрият гейминг смартфон за цената си, особено благодарение на отличните високоговорители и OLED екрана.

Не можем да преувеличаваме колко впечатляваща е липсата на лагвания и забивания при Redmi Note 10 Pro. Например, той разполага с щедрите 6GB бърза LPDDR4X RAM, а 128GB вътрешната памет за съхранение също е бърза. Скоростта на паметта на модела с 8GB достига до 512MB/s при четене, което е наистина впечатляващо. Това е производителност в стил SATA SSD и без съмнение допринася за високите скорости по време на зареждането на игри, които по нищо не отстъпват от тези на мобилен телефон от висок клас.

Камера

Основната камера предлага добро качество на изображението. Главният сензор е 108 MP f / 1.9, което е спецификация, която определено привлича вниманието. Частта от масива от камери на този телефон обаче, която се откроява най-много, е нещо друго, 5MP f / 2.4 телемакро. Това е една от най-добрите макрокамери за телефони, които сме тествали до момента.

Много телефони на това ниво имат макрокамери. Почти всички от тях обаче са на практика нефункционални – с изключително дефицитни възможности и качество, а снимките дори не изглеждат добри на екрана на смартфона, какво остава, ако бъдат принтирани или разглеждани на по-голям екран.

При Redmi Note 10 Pro обаче нещата не стоят така, а макро сензорът наистина е функционален и прави сносни снимки.

Освен това, можете да снимате добре и в изключително близък план, тъй като 5-мегапикселовият сензор може да заснеме достатъчно детайли, за да разкрие прекрасните детайли на природата в ултра-близък план. И обективът се справя с чудесен размазан ефект боке, защото за разлика от конкуренцията, този обектив също е функционален.

Нощният режим на Redmi Note 10 Pro също е един от най-добрите в категорията. Снимайте с автоматичен режим и много тъмните области изглеждат почти черни. Нощният режим наистина разкрива нови данни в сянка. В действителност крайните резултати изглеждат на същото ниво, което бихте постигнали, ако обработвате един кадър допълнително с Photoshop, но в случая, всички корекции, които бихте правили допълнително ръчно, са направени по подразбиране.

Това ни навежда над мисълта, че софтуерната обработка в случая е на високо ниво. Разбира се, това не означава, че автоматичните функции на камерата заменят напълно професионалната редакция, но не са и за подценяване.

Живот на батерията

Xiaomi Redmi Note 10 Pro има батерия с капацитет 5020 mAh, което изглежда доста голям капацитет за толкова тънък телефон на достъпна цена. Най-добрият живот на батерията се постига при 60Hz честотата на опресняване на екрана, която е зададена автоматично по подразбиране. Оставихме устройството на тази настройка през първите няколко дни и бяхме повече от доволни от резултатите.

След цял ден умерено ползване, можете да очаквате оставащ заряд от 35 – 45% останал до полунощ. Ако настроите екрана до максималните 120Hz, този заряд се редуцира до 30 -35% след доста солидна употреба. Компании като Xiaomi са склонни да постигат този дълъг живот на батерията с много строг контрол върху фоновите процеси. Разбира се, това има съответната цена – процесите са доста инвазивни и понякога може аудио приложението, което използвате, да бъде внезапно затворено, или да получите известие с определено закъснение, но разбира се, това са неща, които могат да бъдат допълнително настроени. Телефонът има бързо зареждане. Адаптерът в комплекта е с мощност от 33W и зарежда батерията до 55% за половин час, както стана ясно от рамките на нашето ревю.

Финална оценка

Redmi Note 10 Pro е страхотен телефон за игри. Докато по-слаби в характеристиките си телефони се предлагат на подобна цена, този модел има солиден процесор, бърза памет, както и висок клас усещане, подсилено от отлични стерео високоговорители, дълъг живот на батерията и страхотен OLED екран.

Източник: Kaldata.com