TSMC повишава цените на чиповете, електронните продукти може да поскъпнат

Най-големият производител на чипове в света ще повиши цените на своите продукти, което вероятно ще доведе до поскъпване на продуктите от областта на потребителската електроника. Според източници на Wall Street Journal TSMC смята да повиши цените на най-високотехнологичните си чипове с около 10%, а изработените чрез по-стари процеси (те се ползват и от производителите на автомобили ) ще поскъпнат с около 20%. Очаква се по-високите цени да влязат в сила към края на годината или през следващата.

Увеличението ще стане на продължаващата криза с чипове, която вече доведе до повишаването на цените на различни потребителски устройства и до изчерпването им в търговската мрежа. Ситуацията принуди много производители на автомобили също да свият своят капацитет. Apple е един от най-големите клиенти на TSMC, така че този ход на компанията може да се отрази и на цените на нейните продукти. От TSMC са отказали коментар за повишението.

WSJ посочва, че увеличението на цените ще помогне на TSMC да се справи с недостига по два начина. В краткосрочен план по-високите цени ще намалят търсенето и ще запазят наличностите за клиентите, които нямат друг избор. В дългосрочен увеличените приходи ще позволят на компанията да инвестира агресивно в изграждането на нови производствени мощности. TSMC вече има планове да инвестира 100 милиарда долара през следващите 3 години за нови фабрики, оборудване и технологии.

Предстои да видим как повишението ще се отрази на крайните цени на устройствата, което ще е видимо през следващата година, но производителите могат да решат да поемат разликата или пък да я предадат на потребителите. Недостигът вече повиши цените на лаптопите, които се оказаха особено търсени заради дистанционната работа и обучение в резултат на пандемията. Видеокарти и игрови конзоли също могат да се намерят трудно и то често на завишени цени.

Източник: Mobilebulgaria