Ревю на Realme GT Master Edition

Дизайнът на този смартфон е вдъхновен от куфар! Представяте ли си? Но, спокойно - ако тази визия, дело на японския дизайнер Наото Фукасава, ви идва твърде много, Realme GT Master Edition се предлага и в съвсем стандартен черен цвят. Само че, сигурен съм, че за повечето от вас по-важно от опаковката е какво се крие под капака... на този куфар. Затова нека да започваме с подробностите...

Добре де. Преди да продължа с останалото, ще се върна на дизайна, за да изчистим тази тема. Смятам, че идеята да се вдъхновиш от куфар звучи смешно, но истината е, че гърбът на Realme GT Master Edition изглежда страхотно. Това тук е изкуствена кожа, или т.нар. веган кожа, има приятни релефни елементи и подписа на дизайнера, което ми допада. Този 3D гръб всъщност позволява доста по-удобен захват при ползване на телефона, а въпросната изкуствена кожа има меко усещане на допир и цялостно впечатлението е супер положително. А и сте сигурни, че гърбът няма как да се счупи при падане. Не ми харесва пластмасовата рамка, защото определено се усеща, че тя е такава, но бих казал, че в този ценови клас това е очакван компромис. Защита от прах и вода обаче е нещо, което имаме при конкурентния Galaxy A52s 5G например, така че липсата на такава при модела на Realme може да е черна точка за него.

Лицевата част на Realme GT Master Edition разкрива неговия 6.43" Super AMOLED дисплей с плоско покривно стъкло, който е сравнително удобен за ползване с една ръка. Резолюцията на този екран е Full HD+ за доста прилична гъстота на пикселите от малко над 400 ppi. Пиковата яркост е 1000 нита, а може би най-ценното предимство е опреснителната честота от 120 Hz. В настройките има опция да изберете 120 Hz, 60 Hz или автоматично превключване на опресняването. Под чертата дисплеят на Realme GT Master Edition е детайлен, ярък и бърз, като нямах проблем да го използвам и по време на морската си почивка под силното слънце.

Ревю на Realme GT Master Edition @ nixanbal.com

Харесва ми, че се предлага Always On Display с интересни визии, а също и интегрираният под екрана скенер за пръстови отпечатъци. Той се справя отлично с разпознаването и работи доста пъргаво, като беше предпочитаният от мен вариант за отключване. Иначе е налице и технология за сканиране на лицето, която действа мигновено, но не е толкова сигурна.

Така стигам до камерата. Тя е тройна и залага на 64 МР основен сензор, 8 МР с ултраширок обхват и 2 МР за макро фотография.

снимка с Realme GT Master Edition @ nixanbal.com

снимка с Realme GT Master Edition @ nixanbal.com снимка с Realme GT Master Edition @ nixanbal.com

снимка с Realme GT Master Edition @ nixanbal.com

снимка с Realme GT Master Edition @ nixanbal.com снимка с Realme GT Master Edition @ nixanbal.com

снимка с Realme GT Master Edition @ nixanbal.com

Снимките с основната 64 МР камера по подразбиране са с 16 МР резолюция, тъй като се използва технология за обединяване на 4 пиксела в 1 с цел по-добро качество, особено при ниска осветеност. Тези изображения са доста сполучливи, макар и с по-скоро подсилени контраст и цветове, дори когато сте изключили функцията с изкуствен интелект. Върху екрана на телефона обаче кадрите изглеждат чудесно и ако не търсите близки до естествените нюанси, ще бъдете доволни от резултатите.

Ревю на Realme GT Master Edition @ nixanbal.com

Сред допълнителните режими на снимане са Ultra Macro, Expert за ръчни настройки, Starry Mode, който за 4-5 минути заснема чуден кадър на звездното небе, както и режимът Street, създаден за хората, които планират да се изживяват като улични фотографи с телефона си.

Видеозаписът е максимум 4K при 30 к/с, като няма оптична стабилизация, но електронната се справя горе-долу прилично при снимки от ръка. Има опция за слоумоушън клипове, таймлапс и Dual-View Video, при който се снима едновременно с основната и предната камера.

Конфигурацията на Realme GT Master Edition се базира на чипсета Snapdragon 778G, който е произведен по 6-нанометров процес, има 8-ядрен процесор на до 2.4 GHz и доста способен графичен чип. Като цяло това е едно от най-добрите решения на Qualcomm извън премиум серията им Snapdragon 800, така че по отношение на производителността този смартфон е отличен избор. Ще се справя без проблеми с по-взискателни приложения и игри, а освен това има 5G модем и ще можете да използвате новите мрежи на операторите, ако сте в покритието им. Налице са още 8 GB RAM и щедрите 256 GB вградена памет, което е супер, защото няма слот за microSD карти.

Ревю на Realme GT Master Edition @ nixanbal.com

Тук обаче има нещо интересно - Realme GT Master Edition поддържа технологията Dynamic RAM Expansion или DRE, която позволява при нужда част от вградената памет да се използва като оперативна. Това се активира в настройките, където можете да зададете RAM паметта да се увеличи с 2, 3 или 5 GB, когато недостига. Честно казано не мисля, че с телефона ще се извършват кой знае колко сложни задачи, че да има нужда от 13 GB RAM, но във всеки случай тази екстра звучи като нещо интересно и потенциално полезно в дългосрочен план.

Realme между другото позиционират този смартфон като геймърски, така че има някои улеснения при игра. Например Game Space, в който можете да изберете колко от ресурсите на телефона да бъдат активирани при различните игри, дали да блокирате обажданията и известията, да фиксирате нивото на яркостта на дисплея и други. Охладителната система също е важен акцент и при моите скромни геймърски опити с по-скоро лежерни игри не успях да я предизвикам прекалено.

Лошата новина е, че звукът от Realme GT Master Edition не е особено добър. Има само един говорител в долната част на корпуса, което е сериозен минус на фона на повечето смартфони в неговия ценови сегмент, които отдавна предлагат стерео спикъри. Звученето тук е доста еднопастово, без дълбочина и като цяло слушалките ще са задължителен аксесоар, особено ако слушате музика и подкасти през телефона си. 3.5 мм жак обаче не липсва, така че няма ограничение какъв модел слушалки ще използвате - жичен или Bluetooth.

Ревю на Realme GT Master Edition @ nixanbal.com

Батерията на смартфона е с капацитет 4300 mAh, което е OK и в действителност ще ви осигури пълен ден до ден и половина време на ползване без никакви ограничения и с включено опресняване от 120 Hz. Добрата новина е, че дори в този клас супербързото зареждане вече е факт и Realme са оборудвали апарата с 65 W зарядно, което влиза в комплекта. С него ще можете да заредите батерията от 0 до 100% за малко повече от половин час.

В софтуерно отношение Realme GT Master Edition идва с Android 11, покрит от фирмения интерфейс Realme UI 2.0. Той предлага купища възможности за мофикация на изгледа, което е чудесна новина, защото първоначално не бях особено впечатлен какво са свършили дизайнерите. Освен персонализация на интерфейса, можете да се заиграете и с настройките, в които ще откриете доста добавени върху чистия Android екстри. Като например този Smart Sidebar, който дава достъп до избрани от вас функции и приложения, отварящи се в малки прозорчета върху екрана. Като цяло бих казал, че Realme UI 2.0 ще се хареса на хората, които гледат по-прагматично на нещата, но на мен би ми се искало да видя малко шлифоване на визията.

Ревю на Realme GT Master Edition @ nixanbal.com

Това беше моето ревю на Realme GT Master Edition - един от бих казал доста сполучливите смартфони на китайския бранд, който вече излиза официално и на българския пазар. Устройството предлага чудесен дизайн, различен от всеки друг модел на пазара, а освен това има много добър дисплей, солидна конфигурация, супербързо зареждане и камера на ОК ниво. Като недостатъци тук ще отбележа липсата на стерео високоговорители и на каквато и да било защита от прах и вода, което, разбира се, за едни може да е минус, а за други не толкова важен пропуск.

Изтичник: Nixanbal