Nokia XR20 - най-сетне устойчив смартфон с приятен дизайн

Когато говорим за телефони, които издържат на всякакви форми на потребителско насилие като изпускане, намокряне, засипване с пясък и т.н., обикновено си говорим за грозни телефони. Най-често това са устройства, които наистина са устойчиви, но правят компромиси както с визията, така и с усещането в ръката. Nokia XR20 е първият смартфон, който дава признаци, че това не е нужно.

Когато пристигна при мен, се наложи да потвърдя няколко пъти какво точно може да издържи устройството в ръцете ми. Причината беше, че XR20 не изглежда като никой друг подобен модел, който съм тествал. След това обаче остана въпросът дали XR20 крие и други приятни изненади.

Дизайн и дисплей

Рамка от метал и гумирана пластмаса, релефен пластмасов гръб и напълно приемливи рамки около дисплея. Това са основните елементи в минималистичната визия на Nokia XR20, с което той е лесно сравним с обичайните смартфони на пазара. Да, малко по-голям, по-дебел и по-тежък е от повечето модели, но разликата не е фрапантна.

Сравнен с други издръжливи модели обаче XR20 изглежда като в собствена категория. Със сигурност видът му не оставя впечатление, че може да издържи екстремни температури, изпускане от височина до 1.8 м и потапяне на 1.5 м под вода за час. Стандартите за издръжливост са IP68 за устойчивост на прах и вода и военният стандарт за устойчивост MIL-STD-810H, като предното стъкло е от здравото Gorilla Glass Victus. С това устройството е подходящо за всичко - от екстремни спортове, през забавления на плажа, та до попадане в ръцете на непохватни хора, каквито сме по-често отколкото ни се иска.

Дисплеят е 6.67-инчов с резолюция 1080x2040 пиксела, като картината от него е приятна и детайлна, макар цветовете да са по-студени от реалното. Прави впечатление, че яркостта му от 550 нита не е съвсем достатъчна за комфортна работа под ярка слънчева светлина. В горната част на панела има отвор за селфи камерата, като голямо предимство на екрана е, че може да се ползва лесно дори с мокри ръце.

Едно от нещата, които правят впечатление в XR20, са множеството физически бутони. Вдясно са тези за звука, които са тактилни и лесни за натискане, за разлика от копчето за заключване, което е плитко, натиска се трудно и не се усеща лесно. Отгоре е бутон, който се нарича Emergency Button и може да се програмира да изпълнява различни функции при натискане и задържане. До него е гнездото за две SIM карти, като единият слот може да се използва за карта с памет. Вляво е бутон за Google Assistant, който не е програмируем и може просто да е включен или изключен. Отдолу са говорителят, жакът за слушалки и USB-C входът, както и място, на което можете да закачите връзка за носене.

Производителност и батерия

Тенденцията за устойчивите телефони да са със скромен хардуер остава непроменена при Nokia XR20. Чипсетът тук е Snapdragon 480 5G, който върви в комплект с 4GB или 6GB RAM и 64GB или 128GB памет. Напълно очаквано неговата производителност не е особено впечатляваща, но пък устройството поддържа работа с 5G мрежи. На теория XR20 има стерео говорители, но на практика се чува основно говорителят в долната част.

Хардуерът от среден клас се справя прилично с ежедневните задачи като браузване, работа с имейл и обичайните професионални приложения. При по-тежко натоварване с обработка на снимки нещата стават по-бавни. Мултитаскингът пък не е особена сила на XR20 и софтуерът е сравнително агресивен в убиването на приложенията на заден фон.

Батерията е с капацитет 4630 mAh и е напълно способна да издържи дори по-натоварени дни без нужда от зареждане. Зареждането пък е при 18 вата, когато използвате кабел, но имайте предвид, че в кутията няма зарядно, а само кабел. По-интересното е, че XR20 поддържа бързо безжично зареждане с мощност до 15 вата. Не разполагах със зарядно, което да съм сигурен, че поддържа 18W, но зареждане от 20% до малко над 50% отне около 40 минути, което е сравнително бавно.

Камера и софтуер

Основната камера на Nokia XR20 е с 48MP главен сензор (f/1.8), докато втората камера е ултраширокоъгълна с 13MP резолюция и бленда f/2.4. Целият модул на гърба е брандиран с логото на Zeiss, като оптиката и някои ефекти в приложението на камерата са дело на компанията. Въпреки това представянето ѝ е под обичайното за ценовия клас, но в унисон с други издръжливи модели.

На дневна светлина снимките са приятни, макар да им липсва динамичен обхват и контраст. На тъмно кадрите са със силно потискане на цветния шум и загуба на детайли. С нощен режим нещата стават малко по-добре, но телефонът има затруднения с експозицията и детайлите дори и с него. Ултраширокоъгълната камера е с по-лошо качество и не предлага нищо впечатляващо на светло, а на тъмно е по-добре да я пропуснете.

Селфи камерата е с резолюция 8MP и се справя повече от прилично. Снимките с нея имат приятни цветове, приличен динамичен обхват и дори на тъмно са използваеми за споделяне в социалните мрежи. Портретният режим не успява да отдели обекта от фона винаги, но когато сработи изглежда добре.

Софтуерът на XR20 e Android 11, като телефонът е част от програмата Android One, което означава, че имаме практически чиста версия на операционната система на Google. Изключение са приложенията Spotify, Express VPN и MyPhone, които са предварително инсталирани. Последното дава информация за статуса на телефона - налична памет, температура, живот на батерията и др. Освен това в него има и достъп до каналите за поддръжка на HMD Global.

Nokia XR20 ще получи три основни ъпдейта на Android, а освен това ще има месечни поправки на сигурността за период от 4 години. Заедно с това устройството ще се продава с удължена гаранция от 3 години, както и с една безплатна замяна на дисплея през първата година. Това са нетипични неща за повечето модели на пазара, но добавките се отразяват и от цената на устройството - 1099 лв.

Финални думи

В някои отношения Nokia XR20 е типичният устойчив телефон. Ценово той попада в сравнително скъпия клас с цена от малко над 1000 лв., но тя не отговаря напълно на представянето му като смартфон. Той е със скромен хардуер, който му позволява да се справя с базовите задачи и нищо повече. Също така камерата му не предлага нищо особено.

От друга страна XR20 се отличава с много приятен дизайн, който е нетипичен за този тип устройства. Нещо повече, добрата му батерия позволява дълга работа, което е важно за много от хората, които търсят подобен смартфон. Затова и уговорката за този модел е, че потребителите биха го избрали, ако за тях е особено важно да е здрав. А за бъдещето остава надеждата, че можем да видим същата устойчивост с по-мощен хардуер.
Източник: mobilebulgaria