Nokia G10 и G20 са с шампионски батерии

През пролетта HMD Global представи редица нови смартфони в бюджетния и средния ценови класове. Те са част от новата философия, с която от компанията се опитват да накарат потребителите да задържат устройствата си по-дълго. Сред попълненията са и два модела в серия G - G10 и G20. В днешното ни ревю ще ви запознаем по-отблизо именно с тях.

G-серията се отличава с ползването на Android 11 и обещание за 3 години ъпдейти на сигурността и две на операционната система, което означава, че телефоните ще бъдат обновени поне до версия 13. Освен това ключов акцент са батериите с висок капацитет, които позволяват постигането на издръжливост три дни с един заряд.

Дизайн и дисплей

Двете устройства са с почти идентичен дизайн, а очаквано конструкцията им е пластмасова. Все пак тук има релефно покритие на гърба, което позволява постигането на стабилен захват. Хардуерните бутони за управление на силата на звука и включване (с вграден четец на отпечатъци) са отдясно на корпуса, а отляво има и такъв за активиране на Google Assistant и слот за карти. Отдолу са USB-C портът и отворът за високоговорителя. Жакът за слушалки е в горната част на конструкцията.

Отзад се отличава кръглата секция за основната камера, която е поставена централно горе. Nokia G10 е с тройна камера и LED светкавица в една секция, докато при G20 в нея има четири сензора, а светкавицата е изнесена отдолу. Корпусът е с IPX2 покритие срещу водни пръски. G10 се предлага в цветове Dusk и Night, а G20 в Glacier и Night. В комплект с телефоните идва зарядно с мощност 10 вата.

Nokia G10 и G20 разчитат на LCD екрани с диагонал 6.5". Сред останалите им свойства са резолюция HD+ (1600 х 720 пиксела) и съотношение на страните 20:9. Наличен е предварително приложен мек протектор. Има разбира се прорез за селфи камерата.

Панелите са с очаквани за бюджетния клас свойства. Въпреки ниската резолюция те са със сравнително добри нива на яркост, както и донякъде отчетлива картина дори при интензивни директни източници на светлина. За това помага функцията за подсилване на яркостта. Очаквано е наличен режим за ограничаване на синята светлина.Производителност и батерия

В основата на Nokia G20 е чипсетът MediaTek Helio G35, който е изработен по 12-нанометров процес и се състои от 8 ядра Cortex-A53 с честота 2.3 GHz. Освен това са налични графичен ускорител PowerVR GE8320, 4GB RAM и 64GB разширяема памет.

Чипсетът е предназначен за бюджетни устройства и с наличните 4GB RAM телефонът се справя с основните задачи с очаквана за класа производителност. Все пак на моменти има леки забавяния и насичания. Освен наличните 64GB памет за файлове можете да добавите допълнително до 512GB чрез карта с памет.

Nokia G10 от друга страна използва MediaTek Helio G25 с графичен ускорител Mali-G52 MC2, който логично е с по-ниска производителност. Тук са налични 3GB RAM и 32GB памет за файлове, която също може да бъде разширена чрез карта с памет. Телефонът предлага адекватна за този клас устройства производителност.
Батерията е сред най-силните черти на моделите от серия G. Тя е с капацитет от 5050 mAh и поддържа зареждане при мощност до 10 вата. По данни на компанията с един заряд е възможно постигането на три дни автономия, което е впечатляващо за днешните смартфони. Тук има решения като Адаптивна батерия и режим за пестене на батерията, които помагат за оптимално представяне.

Софтуер

В софтуерно отношение е използвана стандартната версия на Android 11, като моделите са част от програмата Android One. Липсата на допълнителни софтуерни промени помага и за сравнително плавната работа на интерфейса. Сред новостите в Android 11 са по-добра защита на личните данни, балончета за лесен достъп до чат приложения, функционалността Споделяне наблизо и т.н.

Няма каквито и да е добавени или дублиращи приложения, което може да допадне на редица потребители. Разбира се интеграцията на виртуалния асистент Google Assistant е още по-добра благодарение на отделния хардуерен бутон, с който можете да го стартирате. HMD Global обещават 3 години ъпдейти на сигурността и две на операционната система, което е рядкост в този ценови клас.

Камера

Освен в чипсета и конфигурацията на паметта, другата основна разлика между двете устройства е в камерата. Основната на Nokia G20 е четворна и в нея са 48-мегапикселов сензор с бленда f/1.8, 5MP с ултраширокоъгълен обектив, 2MP сензор за макроснимки и 2MP за боке ефекти. При G10 е използвана тройна камера с 13MP главен сензор, 2MP за макроснимки и 2MP за боке ефекти.

Главният сензор на G20 очаквано използва технология за сливане на четири пиксела в един. По този начин на теория се заснемат по-добри изображения при ограничена околна светлина. Има и опция за снимане в пълната резолюция. При оптимални условия с този сензор получавате прилични резултати, но все пак има ограничен динамичен обхват, загуба на детайли и значителни нива на шум.

Наличен е и нощен режим, който помага за по-ярки кадри при ограничена светлина, но тук има високи нива на шум и значителна загуба на детайлите. Все пак ако има някакви адекватни източници на светлина, нощните снимки се получават с приемливо за този клас качество. Традиционно сензорът с ултраширокоъгълна оптика позволява заснемането на по-обширни сцени, но с по-ниско качество.

Очаквано при Nokia G10 резултатите са по-скромни, но това е за сметка на по-достъпната цена. Все пак и тук са включени най-популярните режими – нощен и портретен. Те ще са от полза в ежедневието.

В приложението за камерата, което можете да стартирате с двойно натискане на бутона за включване, има бърз достъп до основните режими и настройки при снимане. Сред тях са такива за снимане с автоматичен HDR, активни снимки, панорама, портрет и т.н. Налична е интеграция на Google Lens. Впечатление прави добавянето на OZO Audio за по-качествен запис на звук при Nokia G20. Записът на видео е при резолюция до Full HD с 30 кадъра в секунда.

Селфи камерата е идентична при двата модела. Тя е 8-мегапикселова и с нея получавате приемливи резултати за бюджетния клас в оптимални условия, но избягвайте ярката светлина на заден фон. Тук също има опции за разкрасяване, както и портретен режим. Тя се използва и от системата за отключване чрез лицево разпознаване.

Източник:mobilebulgaria