Европа иска USB C порт за всички мобилни устройства и зарядното да се продава отделно
Европейската комисия предлага законодателен акт, с който да се въведе стандартно решение за зареждането на всички мобилни устройства. Целта е USB C да се превърне в стандартен порт за зареждане, което най-силно ще удари Apple и техния iPhone, използващ все така Lightning кабел. Комисията също така иска зарядното да се продава отделно, така че потребителите да не се оказват с пълен шкаф с аксесоари, които не използват. 

С предложението от 23 септември ще се уеднаквят зарядните портове и технологията за бързо зареждане - USB-C става стандартният порт за всички смартфони, таблети, камери, слушалки, преносими високоговорители и конзоли за видеоигри, се казва в съобщението на ЕК.

Освен това Комисията предлага зарядните устройства да се продават отделно от електронните устройства. Това щяло да бъде в услуга на потребителите и от полза за околната среда, на която ще влияе вече по-слабо производството и изхвърлянето на зарядни устройства, а това от своя страна ще подпомогне екологичния и цифров преход. Очаква се намаляването на производството и изхвърлянето на зарядни устройства да намали и отпадъците от електрическо и електронно оборудване с почти хиляда тона годишно.

Друго искане касае технологията за бързо зареждане, която според ЕК също трябва да се хармонизира. Това ще спомогне за предотвратяване на необоснованото ограничаване на скоростта на зареждане от различни производители и ще гарантира, че скоростта на зареждане на дадено електронно устройство е една и съща с всяко съвместимо зарядно устройство, очакват от Комисията. Това звучи като още по-голямо предизвикателство, имайки предвид колко различни технологии за бързо зареждане се предлагат днес. 

Предложението за преразглеждане на Директивата за радиосъоръженията трябва да бъде прието от Европейския парламент и Съвета по обикновената законодателна процедура. Производителите на мобилни устройства ще имат преходен период от 24 месеца от датата на приемане на предложението, в който ще могат да се адаптират преди промените да влязат в сила. 

Дали Apple ще се съобрази с тези промени и ще въведе USB C порт за зареждане и при смартфона си, след като го използва вече за редица други устройства - не е ясно. Една от възможните алтернативи за американската компания е да създаде смартфон без портове, за което чуваме слухове от няколко години. Този iPhone би се зареждал единствено по безжичен път, но да се надяваме, че дотогава Apple ще въведе по-бързо Qi зареждане, тъй като в момента максимумът за iPhone e 15 W. 

Източник: Nixanbal