Apple разработва ускорено собствена търсачка

Apple е ускорила драстично създаването на собствена алтернатива на интернет търсачката на Google, след като двете компании влязоха в полезрението на антитръстовите органи на САЩ.

Очаква се новата търсачка на Apple да дебютира като част от наскоро обявената операционна система iOS 14, според източници на Файненшъл Таймс. Така потребителите на iPhone, въвеждайки заявка за търсене на началния екран, ще видят резултатите, избрани от собствената търсачка на Apple.

Миналата седмица Министерството на правосъдието на САЩ и 11 щата заведоха дело, в което твърдят, че Google използва своето господство в онлайн търсенето и рекламата, за да унищожи конкуренцията и да навреди на потребителите.

Според последни информации Google, която сега контролира около 90% от глобалните търсения в интернет, плаща на Apple между 8 и 12 млрд. долара годишно в замяна на това да бъде търсачка по подразбиране на устройствата на компанията.

Ако антимонополният одит възпрепятства Google от подобни партньорства, усилията на Apple да създаде алтернатива ще се изплатят многократно.

Още преди две години Apple нае бившия ръководител на екипа за интернет търсене на Google Джон Джанандрея. По-рано тази година водещи анализатори предположиха, че Apple може да спре да разчита на Google.