Utopia – съвременната P2P платформа за тотална анонимност в интернет

Основните проблеми пред цялата интернет общност са общо три – интернет цензурата, онлайн следенето и изтичането на данни. Като се вземе предвид създалата се към днешен ден ситуация, може да се каже, че тези проблеми са сериозна заплаха за безопасността и свободата в глобалното интернет пространство.

Но всеки от нас има право на свободен интернет. Практиката показа, че това е възможно да се постигне чрез различни VPN услуги, прокси сървъри и децентрализирани системи, съвместното използване на които дава чувство за безопасност на потребителите. Но към днешен ден една от най-добрите децентрализирани системи от подобен род е Utopia P2P (https://u.is/en), разработена от IT експертите на групата 1984 Group.

В сайта на създателите на Utopia можем да прочетем, че това е продукт, базиран на свободата, анонимността и отсъствието на каквато и да било цензура, предназначен за осъществяване на сигурна комуникация, анонимни плащания и наистина безплатен интернет без граници. Тоталното наблюдение, контрола върху разпространението на информацията и лъжите на властите – това е, което Utopia е в състояние да предотврати. Докато използвате Utopia, Големият брат вече не ви наблюдава. С Utopia можете да заобиколите мрежовата цензура и защитните стени, което означава, че можете да чатите с когото искате и когато пожелаете. Свободата на словото е гарантирана от екосистемата на Utopia. Физическото местоположение на потребителя не може да бъде разкрито. Данните не могат да бъдат прихванати и прочетени от трета страна. Всички данни за акаунта се съхраняват на локалното устройство на потребителя на Utopia в криптирана форма.

Utopia вече се доказа, както в западните, така и в източните страни като надежден инструмент, осигуряващ сигурен достъп до свободния интернет. Тази платформа не е особено известна, а търсачките почти не дават информация за нея. Нека се спрем малко по-подробно.

С какво P2P платформата Utopia е по-различна?

Utopia е  децентрализирана мрежа с надеждно криптиран трафик, за регистрацията в която не е необходимо въвеждането на каквито и да било потребителски или лични данни, като в нея всички потребители са анонимни.

Utopia P2P разполага с редица вградени функции за информационна безопасност, които помагат за по-добрата защита на личната кореспонденция и онлайн активност на всеки потребител. Всички данни преминават през силно криптирана peer-to-peer мрежа и след това се съхраняват в криптирани контейнери.

Специалистите от 1984 Group успели да намерят именно това решение, от което световната интернет общност имаше нужда в продължение на дълги години. В наши дни, когато реалността е съвсем близо до романа на Джордж Оруел „1984“, този инструмент за интернет комуникация е актуален като никога.

 

Струва си да се отбележи, че Utopia е трето поколение равнопоставена peer-to-peer (P2P) мрежа. Това означава, че всички възли, свързани към тази мрежа, са равни. Няма сървъри за съхранение на данни. Както навярно всички знаят, всеки сървър е потенциална заплаха за сигурността и надеждността и е преди всичко точка на пресичане на различните комуникационни канали. Всички сървъри принадлежат на реални хора и организации, а всеки човек е уязвим към външен натиск. Ето защо пълният отказ от използването на централизирани сървъри е единственото възможно решение за организиране на напълно поверителни и анонимни средства за онлайн комуникация. Да добавим, че равнопоставената Utopia P2P мрежа създава отделен криптиран контейнер за всеки потребител.

Какво ни дава платформата Utopia P2P?

Няма следене

Това е цяла екосистема със собствена мрежова платформа, в която следенето на потребителите е невъзможно и дори няма реклами. Всички потребители са анонимни.

Специализиран месинджър за обмен на съобщения

Utopia предоставя специализиран инструмент за поверителна комуникация с приятелите, семейството и колегите, с помощта на изключително надежден алгоритъм за криптиране. Всички предавани и получени данни са надеждно защитени както по време на предаването, така и по време на на приемането. Цялата информация се съхранява на самото устройство, от което се осъществява връзката, независимо дали е десктоп компютър, таблет или смартфон. Това дава възможност за осигуряване на най-високо ниво на сигурност и контрол на личните данни.

Пълна анонимност

Системата не следи и не съхранява IP адресите, като по този начин следенето става невъзможно. Освен това, не е необходимо свързването на Utopia акаунта към телефонния номер на потребителя или към електронна поща.

Конфиденциалност и безопасност

Високото ниво на сигурност на данните се осигурява с помощта на сложна децентрализация, която се базира на криптиране с равнопоставен достъп. Достъпът до данните е уникален и може да бъде стане само от потребителя с помощта на частния ключ, генериран по време на анонимната регистрация. Този подход към съхранението на данните елиминира изтичането на информация и хакването.

Кросплатформена система

Utopia P2P е не само децентрализирана мрежа, но и платформа с интегрирани инструменти, които осигуряват поверителна комуникация, търсене на информация, пренос на данни и още много други.

Utopia е екосистема, която постоянно се усъвършенства

Разработчиците на Utopia P2P правят всичко възможно да подобрят екосистемата и да я направят по-лесна за използване. Именно заради това те редовно представят актуализации, които са достъпни за изтегляне и инсталиране директно от потребителските акаунти.

Така например, една от последните актуализации се отнася до подобряването на PSR механизма или механизма за мрежов трафик. Благодарение на него клиентите на екосистемата започнаха да използват много по-малко интернет трафик.

 

Наскоро бе значително подобрена DPI защитата  или системата за дълбока проверка, която много интернет провайдъри използват, за да блокират достъпа до определени протоколи или приложения.

И още, най-новата версия на Utopia осигурява значително подобрение на вграденото P2P мрежово пренасочване, а по-бързата и по-надеждна функция за тунелиране гарантира, че уеб сайтът ще се зарежда безпроблемно в мрежата на Utopia.

Тези подобрения в децентрализираната мрежа на Utopia бяха направени през изтеклия един месец, като новите актуализации излизат редовно и без забавяне.

Функционалните възможности на Utopia P2P

Utopia е кросплатформена екосистема, която предоставя всичко необходимо за осъществяването както за сигурна комуникация, така и за анонимно сърфиране в Глобалната мрежа.

Екосистемата поддържа 27 езика. Има версии на Utopia за операционните системи Windows, iOS и Linux. След като я изтеглите и инсталирате, ще трябва да измислите никнейм и парола, под които потребителят ще се вижда от другите. След това системата ще генерира личен адрес и потребителят ще може да се наслади на всички предимства на Utopia P2P.

Ето кои са основните функции на Utopia:

Бърз месинджър

uMessenger е вграденият месинджър на екосистемата Utopia P2P. Той е предназначен за незабавна, поверителна и криптирана комуникация между потребителите на тази мрежа. Месинджърът е пълноценен чат, в който всеки може да чати с приятели и роднини, да добавя стикери и емотикони, както и да изпраща гласови съобщения, и едновременно с това да променя гласа си. Всяко съобщение е криптирано, независимо дали е текстово или гласово. Всички файлове, които се прехвърлят чрез месинджъра, винаги са достъпни за разглеждане. Те се съхраняват в сигурни и криптирани частни контейнери в екосистемата.

Освен това е възможно създаването на специални частни чатове и добавянето на поверителна информация към тях без риск от наблюдение и изтичане на данни. Има и вградена функция за създаване на публични и групови чатове и канали, с помощта на които може да се  поддържа връзка с абонатите, да се преглеждат новините и след това те да бъдат обсъждани.

Криптирана електронна поща

uMail е една алтернативна и сигурна електронна поща. За разлика от стандартните услуги от подобен род, тук не са необходими лични данни, за да започнете да изпращате съобщения. uMail може да се използва за прехвърляне на документи и файлове с всякакъв формат и размер. Всички получени и изпратени файлове се съхраняват на отделен виртуален потребителски сървър, достъпът до който се осъществява с помощта на частния ключ. По този начин никой няма да може да прихване получените данни, а всички файлове, които се прехвърлят чрез имейлите, винаги са достъпни за преглед и използване.

Анонимен браузър

Idyll Browser е анонимен и сигурен браузър, който работи в рамките на екосистемата. Дава възможност за преглеждане на всякакви уеб сайтове, както и на сайтовете създадени или прехвърлени в рамките на екосистемата и които не могат да работят извън Utopia. Браузърът не проследява геолокацията на потребителя, тъй като няма достъп до данните за IP адреса. Нещо повече, той не съхранява активността на потребителите и не записва хронологията на сърфирането.

За по-напредналите разработчици се предлага уникален API. С помощта на този програмен интерфейс можете да свържете всеки уебсайт, блог, форум или приложение към P2P екосистемата и да използвате всички функции на Utopia. Разбира се, всички потребители, които посещават сайта, ще останат анонимни, а цялата прехвърляна и съхранявана информация в мрежата се криптира с помощта на мощно криптиране на няколко нива.

Други

Освен тези основни функции Utopia P2P предлага интересни емоджита, вградени възможности за преглед на изображения, криптовалутен портфейл и възможност за добив на криптовалутата на Utopia с име Crypton, без въздействие на околната среда. Възможно е използването на ботове, които осигуряват част от общата награда.

Освен това, платформата предлага и възможност за мултиплейър игри.

Utopia е вече проверен във времето инструмент за свободна, достъпна и безопасна комуникация

Utopia P2P предлага едно съвсем ново и революционно решение в сферата на безплатния и достъпен интернет. Тя предоставя на потребителите всичко необходимо за поверителна и сигурна комуникация, сърфиране в Глобалната мрежа, пренос на данни и още много други.

Разработчиците на платформата Utopia P2P са взели предвид всички технически и функционални аспекти при създаването на тази уникална екосистема, която в близкото бъдеще може изцяло да замени стария и несигурен интернет. По този начин, може да се каже, че Utopia P2P поставя началото на Web 3.0 и предлага отлична функционалност.

В сайта на Utopia P2P можем да видим цитирани думите на Едуард Сноудън:

„Аз не искам да живея в свят, в който всичко, което говоря и правя, се записва някъде“

За себе си 1984 Group казват, че са просто група ентусиасти, които просто вече не могат да само да седят и да гледат какво се случва в съвременния свят, в който се подкопават основните ценности на свободата в нашето общество. Те допълват, че са решили да решат този проблем.

Източник:Kaldata