Ревю на Realme GT Neo 2

GT Neo 2 е още един смартфон във високия среден клас от китайския бранд Realme, който става все по-популярен и в България. Устройството струва под 900 лв., като предлага солидна конфигурация и някои приятни екстри, при това в доста красив корпус.

Дизайн

Realme GT Neo 2 е смартфон с пластмасова рамка и заден панел с матова повърхност, който прелива от светлосини към златисти нюанси. Апаратът има заоблени страни и въпреки че е доста солиден при близо 200 грама тегло и цели 9 мм дебелина, всъщност се усеща в ръката доста приятно и впечатленията ми за визията му са положителни. Въпреки матовото покритие пръстови отпечатъци все пак се появяват, макар и в по-ниска степен, но в комплекта идва съвсем приличен твърд силиконов калъф, така че този проблем може би няма да стои пред никого.

 

Най-приятният елемент от дизайна за мен е плочката с основната тройна камера, която ми напомня на тази при новите модели OnePlus, които между другото са от същата група на BBK Electronics заедно с Realme, така че подобни прилики явно трябва да бъдат очаквани. А това, което не ми хареса, е липсата на защита от прах и вода, така че тези снежни кадри до голяма степен си бяха риск, но за щастие всичко с телефона е наред. Разбира се, водоустохчивият корпус не е толкова популярна екстра извън премиум сегмента, но дори по-евтиният Galaxy A52 покрива стандарта IP67.

Дисплей

От лицевата страна е 6.62-инчовият дисплей, който е едно от водещите предимства на Realme GT Neo 2 и нещото, което до най-голяма степен го доближава до високия клас. Тук става въпрос за плосък екран с качествен AMOLED панел, с Full HD+ резолюция и гъстота на точките от 397 ppi, който поддържа актуалните 120 Hz опреснителна честота и впечатляващите 600 Hz честота на дискретизация при докосване. Това означава супер плавни анимации, по-малко размазвания и мигновени реакции при докосване на тъчпанела. Друга, присъща за премиум сегмента, характеристика е максималната яркост от 1300 нита, с което GT Neo 2 превъзхожда повечето си конкуренти. Дисплеят има защитно стъкло Gorilla Glass 5, а отгорему е залепено и фолио.

В детайлите за дисплея има възможност за активиране на тъмна тема, която между другото има и по-фини настройки, тук са още опцията за регулиране цветовата температура и наситеността на цветовете, енджин за подобряване на гледаното видео, както и превключвателят за опреснителната честота, при която избирате между автоматичен режим, 60 или 120 Hz.

 

Екранът предлага и Always On Display с различни визии, а освен това в основата му е разположен скенерът за пръстови отпечатъци. Той предлага сравнително бързи реакции и бих казал, че е адекватен вариант за защита на телефона, но има опция и за отключване чрез сканиране на лицето. Разбира се, тя е много по-несигурна.

Софтуер

Апаратът се базира на Android 11, покрит от фирмения интерфейс Realme UI 2.0, който между другото е поизчистен и близък до чистия вид на платформата. Ще забележите обаче доста възможности за персонализация и доста добавени екстри. Тук визирам купищата настройки на началния екран и навигацията из интерфейса, както и дребни добавки като възможността при отключване със скенера за пръстови отпечатъци да задържите пръста си за по-дълго, с което да извикате избрани от вас шорткъти към често използвани приложения. В Realme GT Neo 2 ще откриете и няколко предварително инсталирани приложения, които може да не са ви особено полезни и да се наложи да ги дейнсталирате. Такива са няколко от услугите на Amazon, Booking и други.

Камера

Основната камера на Realme GT Neo 2 е тройна и доста напомня на конфигурацията от Realme GT 5G, който е една идея по-високо позициониран и също се предлага в България. Основният сензор тук отново е 64 МР, с размери 1/1.73" и бленда на обектива f/1.8. До него имаме 8 МР камера с ултраширок обхват от 119 градуса и 2 МР макро камера за снимки от 4 см разстояние. Камера за оптичен зуум липсва, а цифровото приближение е максимум 20-кратно, като в интерфейса има удобни стъпки до два и пет пъти зуум. Качеството на кадрите с двукратно приближение е що-годе приемливо, но не бих използват по-голямо, защото детайлите се губят и образът става доста замазан.

Основната камера е с прилично качество и се представя добре при благоприятни условия. Да, няма най-широкия динамичен обхват и режимът с изкуствен интелект не е особено способен, но бих казал, че цялостно предлага очаквани за ценовата категория на модела резултати. Нощните кадри също са да кажем по-скоро сполучливи, макар и с по-подсилени от естествените цветове и доста висок контраст, който убива шума, но и много детайли. Снимките с Realme GT Neo 2 са с 16 МР резолюция, тъй като се използва технология за обединяване на 4 пиксела в 1 с цел по-добро качество, особено при ниска осветеност. Е, има и опция за снимки с 64 МР резолюция, но не виждам предимство в нея.

 

При видеозаписа се поддържа максимум 4K при 30 или 60 к/с, като има и все по-популярния режим за супер стабилизация, но при него резолюцията пада на Full HD. Предлага се и режим Dual View Video за едновременно снимане с предна и задна камера, което набира необяснима за мен популярност сред китайските производители в последната година. Интерфейсът на камерата и навигацията из него са доста стандартни, има куп настройки и още много режими, но като цяло нищо по-различно от това при повечето актуални смартфони днес, така че мисля, че ориентирането в него ще бъде лесно за повечето потребители.

Селфитата са с 16 МР резолюция, като камерата е със сравнително малък кръг, изрязан в горния ляв ъгъл на екрана. Качеството е приемливо, но със сигурност не забележително. Видеозаписът тук също е орязан - максимум Full HD при 30 к/с, така че, ако ще използвате смартфона си за влогове, това по-скоро не е точният вариант за вас.

Конфигурация

Конфигурацията на Realme GT Neo 2 е доста добре балансирана и смартфонът е намерил начин да бъде супер пъргав и адекватен, без да използва най-високо позиционирания и скъп чипсет. Компанията е оборудвала модела със Snapdragon 870, което е леко модифицирана версия на Snapdragon 865+ от 2020 г. Това означава, че с GT Neo 2 можете да очаквате представяне на нивото на миналогодишните флагмани и смятам, че за тази цена това е добър вариант. Заедно с високата опреснителна честота на дисплея чипсетът прави апарата да се усеща бърз и със сигурност ще се справи с различни тежки приложения и игри с интензивна графика, с които го сблъскате. Ако все пак търсите още по-напомпан процесор, бих ви препоръчал модела Realme GT 5G със Snapdragon 888 или просто да изчакате началото на 2022 година, когато би трябвало да видим нови модели във високия клас от компанията.

 

Конфигурацията на GT Neo 2 се допълва от 8 GB RAM и 128 GB, като няма microSD слот. Това означава, че след време може да имате проблем с недостига на пространство за съхранение на файлове, ако снимате много 4K клипове или теглите по-големи игри. Но пък решение би могло да бъде периодичното разтоварване файловете към компютъра, а също и облачните услуги. Snapdragon 870 включва и 5G модем, така че ще можете да използвате смартфона в новите мрежи на операторите.

Батерия и зареждане

Така стигам до батерията, която е друга добра новина. Капацитетът й е солидните 5000 mAh, което е сериозен скок спрямо 4300 mAh при други актуални модели с марката, които използвах в последните месеци. Тук можете да разчитате на пълен ден време на ползване с едно зареждане, дори да прекарвате повече време в изяждащите батерията социални мрежи и в гейминг.

 

Добрата новина е, че Realme предлагат своята технология за 65 W бързо зареждане, с която GT Neo 2 може да се зареди от 0 до 100% за около 36-40 минути. Това е много добър показател и е възможност за много кратко време да презаредите и да продължите с използването на апарата. Безжично зареждане за съжаление все така не се предлага извън премиум сегмента, така че и този модел пропуска тази екстра.

Звук

Тук ще спомена и няколко думи за звука, който при Realme GT Neo 2 излиза от два говорителя - единият е отдолу, а другият в слушалката. Звукът не е перфектно балансиран, но е доста силен и въпреки някои несъвършенства ще направи озвучаването на любимите ви сериали, игрите и клиповете в YouTube много по-приятно. Разбира се, имате възможност да използвате и слушалки, особено когато искате да се насладите на качествена музика, но те ще трябва да са безжични или да се сдобиете с преходник, тъй като няма 3.5 мм жак.

 

Под чертата

Това беше моето видео за Realme GT Neo 2 - един, бих казал, добре балансиран смартфон в категорията на високия среден клас, който предлага отличен дисплей със 120 Hz опресняване и супер висока яркост, бързо зареждане, камера на ОК ниво и конфигурация, която ще го поддържа в крак с актуалните игри от Google Play Store.

Източник: Nixanbal